Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες, εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία, η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να καταφέρει να αναπτύξει σφαιρικά όλες τις δεξιότητές του και να ενταχθεί ομαλά στη κοινωνία μετέπειτα. Μιλώντας για αναπηρία,μπορούμε να αναφερθούμε σε διάφορες κατηγορίες, όπως τις αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές, (εγκεφαλική παράλυση), διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμός).
Με αφορμή λοιπόν την 3η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τα άτομα με αναπηρία, είναι ίσως και η πιο κατάλληλη στιγμή να προωθηθούν δράσεις υποστήριξης των συμπολιτών μας, ενημερώσεις και κυρίως, κοινωνική αφύπνιση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, είναι μείζονος σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να παραμελείται.Συχνά δεν γνωρίζουμε τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, γι'αυτό και η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, επομένως , αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες οικονομικές δυσκολίες και κατ’επέκταση φτώχεια.Η ικανότητα λοιπόν, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τους άλλους, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή πως ενέργειες που για κάποιους φαντάζουν δεδομένες και απλές,ενώ για άλλους συμπολίτες ατέρμονη προσπάθεια και κόπος, συνιστά μια από τις έννοιες της ενσυναίσθησης, την χρυσή τομή μεταξύ του "Εγώ" και του "Εμείς".
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους, η κάλυψη βασικών αναγκών και η εξασφάλιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ίδιων, είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς στόχους που θα έπρεπε όλοι μας να θέτουμε καθημερινά, αποτρέποντας έτσι τον κοινωνικό αποκλεισμό, σεβόμενοι πάντα την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου.